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School Safety Personnel Requirement for School Districts 

Frequently Asked Questions 
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About this Document: 

 
This guide provides an overview of questions and answers regarding the School Safety Personnel 

requirement for school districts and the waiver process, which opened on November 6, 2024. Responses 
will be provided as PCCD staff are able to process questions. 

 
Please refer to the two guidance documents below for additional information: 

 
• August 8, 2024 School Security Personnel Guidance (Training Breakdown) 

• November 6, 2024 School Security Personnel Guidance (Waiver Process Instructions)  
 
 
 

Have a Specific Question that Isn’t Covered by the Responses Below? 
 

Please contact PCCD staff at RA-CD-SSSC@pa.gov with ‘School Security Personnel’ in the subject line. 
 
 
 
 
 
 
 
  

https://www.pccd.pa.gov/schoolsafety/Pages/default.aspx
https://www.pccd.pa.gov/schoolsafety/Documents/2024%20School%20Security%20Personnel%20Guidance%20for%20School%20Districts_August%208%202024.pdf
https://www.pccd.pa.gov/schoolsafety/Documents/2024%20School%20Security%20Personnel%20Waiver%20Guidance%20for%20School%20Districts_November%202024.pdf
mailto:RA-CD-SSSC@pa.gov
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1.  Clarifications 
 
1.1. Are we required to submit a waiver for each day or instance that the school security personnel 

(SSP) is absent and a substitute SSP can’t be provided? For example, if the SSP had been absent 5 
times during the year, and for 3 of those absences, there was not an SSP provided, we would have 
submitted 3 waivers? 

Answer: No. School districts are not required to submit a waiver for each instance of an 
absence. If a school district anticipates they may have a temporary absence due to illness during 
the year for which “back-up” coverage would not be available (which, if they have only one full-
time person, is possible), they may want to consider proactively applying for a waiver. The 
school district only needs to apply once, and the waiver is good to cover them the entire year in 
the event their full-time personnel is not available, or an appropriately credentialed substitute is 
not available. 

 
1.2. The form does not give an option for having hired an SRO who still needs training. I have an SRO 

who was hired in May. He has not been able to get the training.  He applied to host the training at 
our school district.  Do you still want me to complete the waiver? 

Answer: Yes. The options on the form are those provided for by law. PCCD recommends 
selecting the option that best corresponds with your school security personnel type (in this 
instance, the option related to an SRO) and then providing the rationale (in this instance, 
difficulty in meeting the training requirement) in the designated question and response field on 
the form (question #11).  

 
1.3. We plan on meeting the SSP requirement shortly, within the next 4-5 weeks.  Do we still need to 

apply for a waiver? 
Answer: If at any time during the 2024-25 school year your school district cannot meet the 
fundamental obligation of Section 1316-C (i.e., supplying at least one, full-time properly trained 
school security personnel for your school district during the school day), you should apply for a 
waiver. You may supply your rationale in question #11 on the waiver form. 

 
 


	School Safety Personnel Requirement for School Districts
	Frequently Asked Questions
	About this Document:
	Have a Specific Question that Isn’t Covered by the Responses Below?
	1.  Clarifications


